Szeptemberben az Emilia-Romagna tartományban élő, amúgy az Earth Académia hálózat elnökeként dolgozó Fausto Faggioli meghívásának tett eleget a Pannon Helyi Termék Klaszter küldöttsége. Az olasz szervezet a vidéki turizmus fellendítését tűzte ki célul oly módon, hogy a diákoknak más térségek, kultúrák megőrzésének módját és eszközeit mutatják be. Olaszországba a klaszter partnereinek és vidékfejlesztéssel foglalkozó szakmai szervezeteinek képviselői is elutaztak. A 14 fős küldöttségben a Pannon Helyi Termék tagjai, kézművesek, termék-előállítók is részt vettek, hogy a tapasztaltakat saját munkájukba is beépíthessék. Horváth Csaba fazekas, Bíró Brigitta keramikus, Neumeister Gyuláné mézeskalács, ajándéktárgy készítő, Svedics Tibor méhész képviselte térségünk kézműveseit, termelőit.  Az 5 napos tanulmányút első állomása egy szövetkezeti borfeldolgozó üzem volt, aztán Forli Cesena megye egyik legszebb családi farmja a „Clorofilla” következett. Itt a biogazdálkodással, tradicionális sajt előállítással ismertette meg Maurizio Pagliarani a magyarokat. A fiatal farmer 3 társával szövetkezve alakította ki gazdaságát, amely szellemiségét tekintve ugyanazokra az elvekre épül, mint a Pannon Helyi Termék Klasztert alapító Hegypásztor kör, Oszkóban. „A közös gondolkodás hamar elindult és jó volt látni, hogy a hagyománytisztelet és kultúra megőrzés egy kis közösségből indulva is válhat hatékony gazdasági tényezővé és fontossá a helyieknek, értékes a minőségi termékeket választóknak. Az útra mi is ráléptünk, de nyilván az olaszok előbb indultak és előbbre is tartanak. A recept mindenesetre adott, és mi is ismerjük. A kinti példa pedig nekünk is hitet adott a további működéshez.”- foglalta össze a tanulságokat a Pannon Helyi Termék cégvezetője, Inzsöl Renáta. A vasi küldöttség ezt követően az oliva-olaj sajtolását is megismerhette Luka Binzoninál a Tenute Unite farmon. Forlimpopoli, majd Civitella di Romagna polgármesterével, Pierangelo Bergamaschival folytatott megbeszélésen pedig a klaszter-küldöttség tájékozódhatott a termelők helyi támogatásáról. Inzsöl Renáta a megbeszélés tapasztalatáról a következőt mondta:  „Az alulról jövő kezdeményezések, ahogy megtudtuk, mindig meghallgatásra találnak. Legalábbis a polgármester urak büszkék arra, hogy tudnak segítő kezet nyújtani a települések gazdáinak, a és így tudják képviselni is a választóik ügyét. A kulcsszó pedig az odafigyelés és az, hogy együtt könnyebb, mint egyedül.”

A „Casa Artusi” étteremben a „0 km-es” alapanyagból előállított házias konyhát kóstolhatták meg a magyarok, majd egy ókori „rozsdanyomásos” textilfestő technikát mutatott be az Il Guadó műhely tulajdonosa. A szövetkezeti forma életképességének egy újabb szép példája volt az Agrintesa értékesítési és gyümölcsfeldolgozó szövetkezet, amely a térségen kívüli gyümölcstermelőket is összefogja, megszervezi az értékesítést, a felvásárlást. Az eladott termékek hasznából a szövetkezeti tagok -a termelők- mind részesednek. Faenzai kerámiaműhely és egy olasz 1000 négyzetméteres helyi termék bolt, a Forliban lévő L’ape biancha is belefért a programba, amely a Happy Bio projekt ismertetésével zárult.

„Rengeteg impulzust gyűjtöttünk, nagyon hasznos útravalót kaptunk, amit biztos, hogy alkalmazni fogunk”- összegzett Svedics Tibor, méhész a termék-előállítók nevében. A program során az olasz televízió is interjút készített a tanulmányút magyarjaival Fausto Faggioli farmján. A farm különlegessége, a varázslatos környezeten és dizájnon kívül, hogy egy ősi erődítmény (Castrum Basini) helyére, annak köveinek felhasználásából épült az „önfenntartás” jegyében.  Itt ugyanis solar panelekkel nem csak a farm ellátását oldják meg, hanem az állami rendszerbe is tudnak eladni, betáplálni elektromos áramot. Fausto Faggioli és az olasz vendéglátók barátként váltak el a Pannon Helyi Termék Klaszter küldöttségétől, amely február környékén látja vendégül az olaszokat Vas megyében.