2013. március 13-án két projekt együttműködésével valósult meg egy olyan turisztikai fórum, amelynek súlypontját a „Tradíciókon és kulturális örökségen alapuló helyi turizmus” jelentette. Az InTourAct (Integrált turisztikai akciótervek az SEE kiemelt régióiban) és a CCC (Cultural Capital Counts) projektek feladata különböző, mégis bizonyos pontokon kapcsolódnak egymáshoz.

Az InTourAct projekt keretében 7 országból összesen 11 partner (ebből 2 magyar, 1 Vas megyei: Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt.) próbálja megvalósítani a fenntartható turizmus fejlesztését a partner régiókban, valamint a kiemelt turisztikai célállomásokat övező területek fejlesztését, népszerűsítését. Ehhez kapcsolódóan EDEN regisztrációt is terveznek, amiben a találkozón résztvevő két nyertes térség (Őrség, Írottkő Natúrpark) felajánlotta a segítségét.

A CCC projekt vezérgondolata a helyi kulturális értékekre alapozott térségfejlesztés. A 6 országban tevékenykedő 10 partner mind erre törekszik a saját régiójában. Magyar oldalról a Hegypásztor Kör segítségével a Vasvári kistérség összefogása és fejlesztése a cél. Kovács István, a Hegypásztor Kör elnöke még több olyan projektről számolt be, melynek célterülete ez a kistérség. Ilyen a szlovén-magyar együttműködésben megvalósított Kézműves Akadémia projekt, amelynek most már a folytatása zajlik (Kézműves Akadémia 2), valamint az osztrák-magyar részvétellel zajló KNEIPP projekt.

Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy a régió jól szerepelt a most záruló programozási időszakban és jelentős turisztikai fejlesztések történtek, illetve vannak még jelenleg is folyamatban, amelyeknek jelentős szerepe van a térség GDP-jének alakulásában.

Balogh Károly Zsolt, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, valamint a Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség elnöke elmondta, hogy ugyan számos TDM szervezet jött létre országos szinten, azonban a rendelkezésre álló forrásoknak csak a felét sikerült felhasználni, és a rendszer sem állt fel, amely országunk vállalása volt az Európai Unió felé. A TDM rövidítés eredeti jelentése helyett (Turisztikai Desztináció Menedzsment) a „Tegye mindenki a dolgát” kibontást javasolta, hangsúlyozva, hogy mindenkinek megvan a maga szerepe az alulról szerveződő együttműködésben, és ha ennek megfelelően dolgozik, akkor érhetünk el valódi sikereket. Beszélt továbbá arról, hogy a Kamara is valósít meg turisztikai célú projekteket, amelyeknek alapja szintén az együttműködés.

Ő is, valamint Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke is megállapította, hogy a hazai turizmus nem versenyképes, nem felel meg a 21. század kihívásainak. Feladatunk azonban az, hogy ezt megállapítva változtassunk. Az elnök úr beszámolt Vas megye a berlini nagykövetségen tett látogatásáról, valamint az ottani kapcsolatokról. Majd beszélt a megye turisztikai fejlesztéseiről (Mária Út fejlesztése – PILGRIMAGE AT-HU, Határtalan vándorlás - alpannonia®; Régiók kertjei és kultúrtájai – Natur-Kulinarium; Határon átnyúló turisztikai platform – FUTUR). Hangsúlyozta, hogy fontos a kezdeményezések közös megvalósítása és az alulról építkezés. A megyei területfejlesztési stratégiájának kapcsán elmondta, hogy az jelenleg még kidolgozás alatt áll, azonban most várják a hozzászólásokat minden érintettől, így a turisztikai szereplőktől is. (A stratégia megtalálható az önkormányzat honlapján: www.vasmegye.hu).

Ismertetésre került a továbbiakban több más projekt is az előzőeken felül annak érdekében, hogy mindenki jobban belelásson abba, hogy mi zajlik a megyében jelenleg, hiszen csak úgy tudnak az érintettek közös eredményeket elérni, ha ismerik egymást és egymás munkáját. Bemutatásra került az osztrák JUFA szállodalánc magyarországi leányvállalatának 3 projektje, melyek a celldömölki Vulkán Gyógy- és Élményfürdő fejlesztését, valamint egy 4 csillagos szálloda és egy 4 csillagos kemping megépítését célozzák meg. A várható nyitás idén december. (Itt is alakult TDM szervezet, amely nemrégiben kezdte meg működését.)

Szintén Celldömölkön zajlik az a fejlesztés, amely a vulkanikus működést kívánja bemutatni. A Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont 5 szinten, 1000 m2-en, interaktív módon mutatja be a vulkánok világát. A Sághegyi múzeum, az Őrségi Nemzeti Park különleges növény- és állatvilága, a Kőpark játszókert és a Vulkanológiai tanösvény teszik teljessé az élményt.

A Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. partnerségével zajló Iron Curtain Trail projekt célja a kerékpáros elérhetőség javítása a délkelet-európai régióban, illetve az EU régiók kerékpárhálózattal való összekapcsolása. A projektnek mégsem a kiépítés, hanem a turisztikai termékké alakítás a lényege.

Kőszeg városának legvonzóbb turisztikai terméke maga a belváros, amely az utóbbi években megújult. Most a cél az, hogy ezeket a tereket megújuló funkciókkal töltsék meg. A város számára szintén fontos az együttműködés. A településhez kötődő Írottkő Natúrpark Egyesület az IGEN projekt keretében az osztrák oldallal közösen dolgozva kíván újdonságokkal szolgálni a turisták számára.

Szombathely esetében szintén komoly átalakulások figyelhetőek meg. A város – szervezetei révén – szintén részt vesz nemzetközi projektekben (ld. Cycling AT-HU) és a TDM szervezet is felállt már és aktívan működik. A jövőre vonatkozó tervek az aktív-, rendezvény- illetve kulturális turizmus fejlesztésére, a helyi és térségi kínálat összehangolására helyezik a hangsúlyt.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság együttműködéseket folytat mind a szlovén, mind pedig az osztrák oldallal. Céljuk a természeti folyamatok egyensúlyának megőrzéséhez, a turizmus káros mellékhatásainak kiszűréséhez hozzájáruló fenntartható turizmusforma kialakítása és működtetése, valamint a helyi adottságokhoz, hagyományokhoz illeszkedő, munkahelyteremtéssel járó, jövedelemtermelő ökoturisztikai szolgáltatási struktúra kialakítása.

A Vasi-Hegyhát Rábamente Közhasznú Turisztikai Egyesület valós összefogással jött létre és működik, nyertes pályázatuk kapcsán már két iroda működtetésére lesz lehetőségük (Körmend, Vasvár). 3 fő vonzerőre lehet építeni a térségben: természeti környezet, szellemi és kulturális örökség, vizes felületek. Ehhez a versenyképesség érdekében modern eszközöket is felhasználnak: Touch info rendszer kerül kiépítésre.

Az előadások végeztével kötetlen műhelybeszélgetés alakult ki a résztvevők közt, akik kiemelték a folytatás fontosságát, valamint szorosabb együttműködést sürgettek már a közeljövőben a megyei turizmus felpezsdítésének érdekében. Kitűzésre került a következő találkozó időpontja, melynek kapcsán tovább erősíthetőek és elmélyíthetőek a kapcsolatok. Ennek révén akár egy térségi TDM is kialakulhat, amely rendkívül fontos lenne a turizmus további összehangolt fejlesztése és képviselete érdekében.